Mobbinge maruz kalan memur ne yapmalı?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ayrıca Alo 170 ihbar hattını kurdu ve zorbalıktan etkilenenlere telefonla bilgi ve destek sağlamaya başladı. Açıklamaya göre, Kasım 2010’da başlatılan Alo 170 hattını 4.851 kişi zorbalıktan şikayet etmek için aradı.
Mobbinge uğrayan çalışanlar ne yapmalı?
Mobbing’e maruz kalan bir çalışan iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. İşverenin çalışana karşı kabul edilebilir mobbing davranışı, İş Kanunumuzun 24. maddesi uyarınca çalışan için haklı nedenle fesih kapsamındaysa, çalışan iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
Memura mobbingin cezası nedir?
MADDE 124. – (1) Kişiler arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engelleyen kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. (2) Kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engelleyen kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hakarete uğrayan memur ne yapmalı?
1- Memurların Talep ve Şikâyetleri Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre durumu bir üst amirine bildirmek zorundadır. Amir, kendi sorumluluk alanında ise konuyla kendisi ilgilenmelidir; aksi takdirde talebi yetkili amirine bildirmelidir.
Mobbinge maruz kalıyorum ne yapmalıyım?
Zorbalık yapan kişiye duruma itiraz ettiğinizi açıkça söyleyin ve taciz edici söz ve davranışlarını durdurmasını isteyin. Gerekirse tanıklık edebilecek güvenilir bir meslektaş belirleyin. Olayların, anlamsız emirlerin ve uygulamaların yazılı kayıtlarını tutun.
Mobbingi kanıtlamak için ne yapmalı?
Mobbing’e dair delil, çalışanın mobbing mağduru olduğunu varsayabilmesi için yeterlidir. Mobbing, tanıklar tarafından kanıtlanır. Mobbing’e maruz kalan çalışan, bu iddiaları mümkün olan tüm delillerle kanıtlama olanağına sahiptir. Çalışanın kişisel haklarının ciddi şekilde ihlal edilmesi gerekli değildir.
Hangi durumlar mobbinge girer?
Mobbing, bir grup veya birey tarafından diğer çalışanlara yönelik uygulanan “psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, aşağılama, tehdit” olarak da tanımlanabilir; bu uygulama belirli bir kişiye yöneliktir, onun işini düzenli olarak engeller ve onun kendini rahatsız hissetmesine neden olur ve böylece onu sindirir, dışlar ve dışlar.
Mobbinge maruz kalan kişiye ne denir?
1) “İşyerinde zorbalık mağduru” terimi, işyerinde zorbalığa maruz kalan kişiyi ifade eder. 1) “İşyerinde zorbalık uygulayıcısı, tacizci veya zorba” terimleri, işyerinde zorbalık yapan kişiyi ifade eder.
Mobbingi kim ispatlar?
Kendisine zorbalık yapıldığını iddia eden taraf, zorbalığın varlığını ve sonuçlarını ispatlamak zorundadır.
Mobbingin en kısa süresi nedir?
Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, zorbalığın en kısa süresinin 6 ay olduğunu, ancak genel olarak bu eylemin ortalama 15 ay sürdüğünü ve sürecin kalıcı ve ciddi etkilerinin ancak 29 ila 46 ay sonra ortaya çıktığını göstermiştir. Zorbalıktan bahsetmek için sistematik baskının varlığının gösterilmesi gerekir.
Devlet memuru amirine dava açabilir mi?
Üstlerin tutum ve davranışları karşısında 657 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerinin kendilerine aynen uygulanmasını isteme hakkına sahip oldukları gibi, üstlerinin yaptıkları eylem ve işlemlerden dolayı şikâyet ve dava açma hakkına da sahiptirler.
Memura iftirada bulunan kişinin şikayeti doğru değilse ne yapılır?
Devlet Memurları Kanunu’nun 25. maddesi, memurları haksız suçlama ve iftiralardan korumayı amaçlamaktadır. Soruşturma veya kovuşturma sonucunda haksız suçlama ve iftiraların asılsız olduğu ortaya çıkarsa, ceza şikayetinde bulunulması gerekir.
Cimer’e şikâyet edilen memura ne olur?
Danıştay’ın BİMER veya CİMER’e başvuran memurlara disiplin cezası verilemeyeceğine ilişkin kararı Bilgi edinme başvurularında herkese yönelik, memur olsun veya olmasın, bir başvuru süreci düzenlendiği için, üst göreve başvuran memura, görevini zayıflattığı gerekçesiyle ceza verilemez.
Memura terbiyesiz demek suç mu?
Söz konusu disiplinsizlik, yani üstüne karşı sözlü saygısızlık, 657 sayılı Kanun’un 125. maddesinde düzenlenmiş olup verilecek ceza da belirtilmiştir. Görev başındayken üstüne karşı sözlü saygısızlık yapan memurun cezası, maaşından kesinti yapılması şeklinde bir disiplin cezasıdır.
Mobbinge maruz kalanlar nereye başvurabilir?
– İşyerinde tacize maruz kalan kişiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve ilgili idari makamlara yazılı olarak itiraz etme hakkına sahiptir. – Başvuru sahiplerine, başvurularının sonucu veya devam eden işlemlerin durumu hakkında gerekçeli bir cevap en geç 30 gün içinde bildirilir.
Mobbinge karşı ne yapmalıyım?
Öncelikle, doğrudan zorbalığa karışan memura karşı mahkemelerde tazminat davası açılabilir. İkinci olarak, idareye karşı kötü performans nedeniyle tam mahkeme davası açılabilir. Öte yandan, idare, denetim görevlerinin bir parçası olarak memurları denetlemekle yükümlüdür.
Devlet memuru amirine dava açabilir mi?
Üstlerin tutum ve davranışları karşısında 657 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerinin kendilerine aynen uygulanmasını isteme hakkına sahip oldukları gibi, üstlerinin yaptıkları eylem ve işlemlerden dolayı şikâyet ve dava açma hakkına da sahiptirler.
Mobbinge maruz kaldığını nasıl anlarsın?
Kişinin kişisel önerilerini, isteklerini veya şikayetlerini reddetmek veya cevapsız bırakmak. Kişi diğer çalışanlar tarafından sürekli olarak küçümsenir ve eleştirilir. Kişinin giyim tarzı ve davranışları alay konusu olur. Burada da kişi işyeriyle ilgili haber ve bilgilerden dışlanır.