Müdürlük isimlerine gelen ekler ayrılır mı?
UYARI: Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesilerek ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Dil Kurumu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türk Dili ve Edebiyatı Dairesi Başkanlığı; Bakanlar Kurulu Danışma Kurulundan Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet Meclisi…
Müdür kelimesine gelen ekler nasıl yazılır?
Sadece kurum ve kuruluş adlarındaki ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Diğer özel adlardaki ekler kesme işaretiyle ayrılır.
Müdürlüğümüze nasıl yazılır?
Kurum ve kuruluş adlarındaki ekler nasıl ayrılır? Türk Dil Kurumu’nun son güncellemesiyle kurum ve kuruluş ekleri kaldırıldı. Buna göre kurum ve kuruluş ekleri adın sonunda birleştirilmeli ve kesme işareti kullanılmadan yazılmalıdır.
Ünvanlara gelen ekler kesmeyle ayrılır mı?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’a, Mahmut Efendi’ye, Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. TBMM, TDK, UN, USA, TV vb. kısaltmalara eklenen ekleri ayırmaya yarar.
Müdürlüğünün ayrılır mı?
Kurum, kuruluş, komite, dernek, ikametgah ve iş yeri adlarındaki ekler artık kesilerek ayrılmıyor. Yeni düzenlemeyle bu dil kuralı kaldırıldı. Mektubumda kurum ve kuruluş adlarından sonra gelen tüm ekler birlikte yazılıyor.
Müdürlüğe nasıl yazılır?
Directorate’i doğru yazma şekli, kesme işareti olmadandır. Kesme işaretiyle yazarsanız, bu bir yazım yanlışıdır. İster bir devlet kurumu veya kuruluşunun, ister bir okulun veya bir işyerinin yönetimi olsun, “directorate” terimi bu şekilde yazılır ve kesme işareti kullanılmaz.
Okul müdürü nasıl yazılır?
1. Okul Müdürü: Mudir-i Medrese / Celâl Âl-i Ahmed.
Özel isimlerde hangi ekler ayrılmaz?
Kelime bir özel isim ise, özel isimlere eklenen türetme ekleri, çoğul eki ve diğer ekler bir kesme işaretiyle ayrılmamalıdır. Başka bir deyişle, cümledeki “Türkçe” yazımı yanlıştır.
Sayın müdürümüz nasıl yazılır?
Unvanına bağlı olarak ona “Sayın Müdür”, “Sayın Başkan”, “Sayın Kaymakam” ve “Sayın Vali” diye hitap edin veya önce ona “Beyefendi” diye hitap edin. 2-Amirinizin odasına girdiğinizde ceketinizin düğmeli olduğundan emin olun. Ofise palto veya şapka giyerek girmeyin.
Özel kurumlara gelen ekler nasıl yazılır?
TDK’nın yaptığı değişiklikle kurum, kuruluş, komite, dernek, ikametgah ve iş yeri adlarındaki ekler artık kesilerek ayrılmıyor. Yeni düzenleme sadece özel adları ve kısaltmaları kapsıyor. Şehir adları, kişi adları veya kurum adlarının kısaltmaları düzenlemeye dahil edilmiyor.
Müdürlüğümüz baş harfi nasıl yazılır?
Kişi adlarından önce ve sonra gelen fahri unvanlar, unvanlar ve mesleki adlar büyük harfle başlar.
Kaymakamlık makamına nasıl yazılır?
Kaymakam a. (8) Valiliğe yazılacak yazılar “İl Özel İdaresine” veya “İl Özel İdaresine” şeklinde değil, her yazıda “BURDUR VALİSİNE” şeklinde yazılır.
Kısaltmalara gelen yapım ekleri nasıl yazılır?
Küçük harflerle kısaltmalar eklendiğinde, kelimenin telaffuzu esas alınır: cm, kg, mm… Büyük harflerle kısaltmalar eklendiğinde, kısaltmanın son harfinin telaffuzu esas alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT von, TL…
Özel isimlere gelen çoğul ekleri nasıl yazılır?
Özel isimlere eklenen -ler -lar ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. Bileşik isimler olarak yazılırlar. -ler-lar ekleri, sözde çokluk ekleri, çekim ekleri olarak adlandırılır. Özel isimlerdeki çekim eklerinden önce kesme işareti koyma kuralı çokluk ekleri için geçerli değildir.
Ahmetlere nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu’na göre çokluk eki, kesme işaretiyle ayrılmadan kullanılır. Bu, -ler, -lar eklerinin kendisinden önceki kelimenin yanına yazılması gerektiğini gösterir. Bu nedenle Ahmetler, çokluk ekinden önce kesme işareti kullanılmadan yazılmalıdır.
Resmi kurum adlarına gelen ekler nasıl yazılır?
– Kurum ve kuruluş adlarındaki ekler kesme işareti ile ayrılmaz.
Özel isimlere gelen hangi ekler ayrılmaz?
Özel isimlere “aile, ev, soy, köken” anlamını katan “–ler, –gil” ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz.
Okul müdürü nasıl yazılır TDK?
1. Okul Müdürü: Mudir-i Medrese / Celâl Âl-i Ahmed.
Kurum adları cümle içinde nasıl yazılır?
Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve yetki kelimeleri orijinallerine atıf yapılırken büyük harfle başlar: ÖRNEK: Türkiye Büyük Millet Meclisi her yıl 1 Ekim’de toplanıyor. Bu yıl Meclis yeni yasama dönemini erken başlatıyor.